Manual:Integrat/Notiuni/Functii

De la Manual
Jump to navigation Jump to search

Functiile sunt principalul instrument de lucru al utilizatorului in aplicatie.

Prin intermediul functiilor vom realiza cautarea, selectarea, modificarea, adaugarea, stergerea, validarea, devalidarea, listarea ori salvarea datelor in aplicatie.

Ca si meniul, functiile disponibile sunt in permanenta vizibile in ecranul principal al aplicatiei, sub forma de butoane. Pozitia acestor butoane este in partea de sus a ecranului, sub meniu, insa pot fi repozitionate in partea de jos a ecranului bifand optiunea Butoanele corespondente functiilor in partea de jos a ecranului.

Pe fiecare dintre aceste butoane este afisata tasta corespunzatoare functiei respective (de la F2 la F12), precum si denumirea functiei, care este explicativa pentru rolul acesteia.

Atentie! Functiile utilizabile nu sunt mereu aceleasi, ele depind de fereastra activa si de apelarea acesteia in modul vizualizare sau editare. De exemplu functia Salvare(tasta F5) nu este utilizabila decat in modul editare.

Functiile disponibile sunt permanent vizibile datorita afisarii denumirii lor pe butoanele corespondente.

In cazul in care utilizatorul nu va avea decat drepturi de vizualizare pentru anumite ferestre, acesta nu va putea folosi in acele ferestre nici una dintre functiile care duc la adaugarea si stergerea de inregistrari sau la modificarea inregistrarilor existente.

Utilizarea oricarei functii se poate face prin click pe butonul acesteia sau prin folosirea tastei "calde" (care este afisata pe buton).

F2 Adaugare[modificare]

Initializeaza introducerea unei inregistrari noi.

F2 adaugare rand[modificare]

Initializeaza introducerea unui rand nou. In cazul in anumitor ferestre, tipul de miscare implicita poate fi stabilit in setarile ferestrei respective.

In cazul in care nu este stabilit un tip de miscare implicita, se deschide o fereastra din care se poate selecta tipul de miscare dorit.

F3 Modificare[modificare]

Initiaza modificarea inregistrari curente.

F3 modificare rand[modificare]

Initiaza modificarea inregistrari curente din tabel. In anumite anumite ferestre, anumite inregistrari nu pot fi modificate. Corectia se poate realiza prin stergere randului incorect si introducerea randului corect.

F4 Abandon[modificare]

F5 Salvare[modificare]

F6[modificare]

In majoritatea ferestrelor aceasta functie este rezervata pentru Anulare sau Dezanulare.

F7[modificare]

In majoritatea ferestrelor aceasta functie este rezervata pentru Validare sau Devalidare.

In ferestrele in care sunt prezentate situatii si in paginile de cautare aceasta functie este rezervata pentru Actualizare.

F8 Stergere[modificare]

In majoritatea ferestrelor aceasta functie este rezervata pentru stergere unei inregistrari.

F8 stergere rand[modificare]

In majoritatea ferestrelor aceasta functie este rezervata pentru stergere unui rand care face parte dintr-ul document sau set de date.

F9 Listare[modificare]

Functia listare este activa in majoritatea ferestrelor si are ca efect deschiderea ferestrei Selectare raport.

Spre deosebire de dechiderea aceeasi ferestre din Rapoarte / Toate rapoartele apelarea din cadrul ferestrei afiseaza doar rapoartele care au legatura cu fereastra activa si pune la dispozitia procedurii listare un filtru implicit care are la baza ID-ul inregistrarii afisate in fereastra iar in acest caz in fereastra Listare o sa apara si optiunea Pastreaza si filtru implicit.

F10 Meniu[modificare]

Apelare meniu.

F11[modificare]

F12 Cautare[modificare]

Aceasta functie este aproape in permanenta activa si initiaza metoda cautare.

  • in cazul ferestrelelor deschise in regim de vizualizare are ca efect pozitionarea pe pagina cautare
  • in cazul ferestrelelor deschise in regim de editare initiaza medoda cautare aferenta campului activ

Tasta Ctrl[modificare]

Ctrl+F2 Adaugare[modificare]

Initializeaza introducerea unei inregistrari in catalogul corespunzator campului activ.

Ctrl+F2 Modificare[modificare]

Initializeaza modificarea inregistrarii curente din catalogul aferent campului activ.

Tasta Alt[modificare]

Alt+F2 adaugare[modificare]

Initializeaza introducerea unei inregistrari noi deschizand fereastra care permite selectarea altui tip de document decat cel stabilit in setarile ferestrei respective.