Manual:Integrat/Notiuni/Tabele sau griduri

De la Manual
Jump to navigation Jump to search

Definitie[modificare]

Tabelul este modalitatea de afisare al datelor pe coloane si randuri.

Tabelele pot fi utile pentru vizualizarea datelor intr-o anumita ordine sau pentru cautarea, selectarea si afisarea inregistrarilor.

Vom numi celula a tabelului, zona de afisare a datelor aflata la intersectia unui rand cu o coloana.

In partea de sus a tabelului se afla antetul coloanelor (de culoare gri). Numele fiecarei coloane este afisat pe antet.

Datele afisate pe un rand al tabelului vor apartine unei anumite inregistrari.

La apelarea unui tabel prin functia Cautare cursorul se va pozitiona pe ultima inregistrare vizualizata.

Dimensionarea si ordonarea coloanelor[modificare]

Afisarea datelor intr-un tabel se va face conform valorilor implicite pentru tabelul respectiv.

Un tabel se poate personaliza.

Daca vom face dublu click pe zona din partea stanga a antetului coloanelor (coltul din stanga sus al tabelului), toate coloanele isi vor modifica automat latimea, fiecare coloana adaptandu-se la dimensiunea celulei in care sunt afisate datele compuse din cel mai mare numar de caractere.

Pentru modificarea manuala a latimii oricarei coloane vom pozitiona mouse-ul pe linia separatoare din dreapta antetului de coloana, dupa care apasam click si tinem apasat butonul, tragem linia in pozitia dorita si eliberam.


Inaltimea randurilor se poate modifica, dar, pentru toate randurile din tabel. Pentru a realiza aceasta vom pozitiona mouse-ul in banda laterala din stanga tabelului, pe linia separatoare dintre primele doua randuri, apoi apasam click si tinem apasat butonul, tragem linia in pozitia dorita si eliberam.


Pentru schimbarea ordinii in care sunt afisate coloanele pozitionam mouse-ul pe antetul coloanei respective si apasam click si tinem apasat, miscand coloana in pozitia dorita si apoi eliberam.


Pentru a mentine orice fel de personalizare a tabelului va trebui sa salvam inainte de parasirea ferestrei. Pentru aceasta vom face click dreapta pe banda laterala din stanga tabelului si click pe Salveaza sau ne vom pozitiona oriunde in tabel si vom apasa simultan tastele "Ctrl si "S" .


Ordinea de afisare a randurilor[modificare]

Toate coloanele care au afisat pe antet un punct albastru, in dreapta numelui coloanei, pot fi setate sa ordoneze randurile.

Coloana care determina ordinea randurilor va avea afisat pe antet un triunghi albastru in dreapta numelui coloanei.


Pentru schimbarea coloanei care determina ordinea de afisare a randurilor apasam click dreapta pe antetul coloanei dorite si click pe "Setare ordine (coloana curenta)".

Acceasi operatie se poate realiza prin pozitionarea pe oricare celula a coloanei si apasarea simultana a tastelor "Ctrl" si "O".

Daca randurile sunt afisate deja intr-o anumita ordine la a doua apelare ordinea randurilor devine descendenta.


Pentru a mentine orice fel de personalizare a tabelului va trebui sa salvam inainte de parasirea ferestrei. Pentru aceasta vom face click dreapta pe banda laterala din stanga tabelului si click pe Salveaza sau ne vom pozitiona oriunde in tabel si vom apasa simultan tastele "Ctrl si "S" .


Pentru revenirea asupra personalizarilor vom face click dreapta pe coltul din stanga sus al tabelului si click pe oricare din optiunile afisate. Prin click pe "Valorile implicite ale tabelului" se realizeaza revenirea valorile implicite ale tabelului. Singura valoare care nu se schimba este tipul ordinii de afisare a randurilor (Ascendenta sau Descendenta)

Modalitati de cautare[modificare]

Pentru cautarea unei inregistrari pozitionez cursorul in interiorul tabelului, pe oricare celula a coloanei in functie de care doresc sa caut. De exemplu vreau sa caut articolul PIX, voi face click intr-o celula a coloanei "Denumire". In acest moment tastez PIX si aplicatia cauta si pozitioneaza cursorul pe prima inregistrarea care incepe cu caracterele tastate.

O alta metoda de cautare este pozitionarea oriunde pe coloana in care cautam si folosirea functiei Cautare . Se va afisa o fereastra modala in care putem utiliza tastele pentru cautare. In functie de caracterele tastate, se vor afisa pana la 50 de rezultate care contin acele caractere. Aceasta metoda este utila pentru tabelele care contin multe inregistrari.

Pentru cautarea datelor compuse din mai multe siruri de caractere (cum ar fi denumirile care contin mai multe cuvinte) putem utiliza cautarea in siruri care se activeaza prin apasarea simultana a tastelor "Ctrl" si "Z". Activarea acesteia va avea ca rezultat afisarea caracterelor tastate pe antetul coloanei pe care suntem pozitionati. Prin cautarea in siruri, la utilizarea tastelor vom putea folosi tasta "Space" pentru delimitarea sirurilor de caractere separate.

Atentie! Odata activata, cautarea in siruri va ramane activa pentru toate tabelele apelate pana la dezactivarea acesteia sau pana la inchiderea aplicatiei. Dezactivarea cautarii in siruri si revenirea la cautarea normala se va realiza apasand inca o data simultan tastele "Control" si "Z".

Dupa pozitionarea pe o inregistrare, utilizarea functiei Selectare sau a tastei Enter va duce la afisarea inregistrarii respective in modul vizualizare.

Export date[modificare]